Зараженість шкідниками хлібних запасів. Як виявити?
Спостереження фахівців показали, що зараженість шкідниками хлібних запасів зерна становить від 8%. У зв’язку з цим гостро постало питання їх своєчасного виявлення. Адже неправильне поводження із зараженим зерном є головною причиною зараження всього елеватора.
Шкідники хлібних запасів ведуть досить прихований спосіб життя, мешкаючи в затишних і темних місцях, тим самим доставляють певні труднощі своєчасного виявлення зараження зерна. Крім цього, небезпечні види шкідників, такі як зернова міль, амбарний довгоносик і зерновий точильник, мають приховану форму зараженості. В даному випадку заражене зерно зовні абсолютно нічим не відрізняється від здорового.
Готову продукцію і сировину на переробних підприємствах обстежують в терміни відповідно до спеціальних інструкцій і методик.
Нижче кілька порад, які допоможуть в обстеженні Вашого об’єкту на зараженість шкідниками хлібних запасів.
Незавантажені майданчики, зерносховища і прилеглі території обстежують після кожного звільнення від зерна, а також перед завантаженнями нових партій. Ретельно оглядайте різні вибоїни та тріщини на підлозі, штукатурці та дерев’яних конструкціях складів. Особливу увагу приділяйте плінтусам, дверям, вентиляції та прийомним пристроям.
Склади і елеватори, які вже завантажені, обстежують одночасно з перевіркою зерна і продукції, що там зберігається. При цьому проводиться уважний огляд дерев’яних конструкція, стін, стовпів складу, а також транспортуючого обладнання та механізмів зерноочистки.
У елеваторних корпусах підлягають обстеженню всі приміщення, підсилосні і надсилосні галереї, силоси, зерносушарки і все обладнання, що там знаходиться.
У теплу пору року перевіряють зараженість території один раз на місяць, не рідше.
Круп’яні та комбікормові заводи, а також млини обстежують на зараженість шкідниками хлібних запасів кожну декаду, після ремонту і перед проведенням дезінсекції. Детально оглядають інвентар, механізми, транспортні засоби, обладнання, підвіконня і стіни на кожному поверсі приміщень.
Машини для очищення та сушіння зерна, проточні лінії, транспортери і інші механізми, а також інвентар для складу і лабораторій, оглядають до роботи і після роботи з кожною партією продукції, зерна або відходів.
Автомобілі, вагони, теплоходи, баржі та інший транспорт в обов’язковому порядку перевіряються на зараженість шкідниками перед вантаженням зерна і продуктів його переробки.
Зараженість мішків і брезентів перевіряють до і після їх використання.
Зараженість шкідниками хлібних запасів підприємств є показанням для проведення дезінсекції. Також дезінсекція може проводиться з профілактичними цілями.
Професійні послуги дезінсекції та фумігації надає компанія PROPECS (ПРОПЕКС). Фахівці нашої компанії проведуть роботи з допомогою сучасного обладнання і якісних препаратів, а також нададуть весь перелік необхідної документації.
Замовити дезінсекцію або фумігацію можна через форму замовлення на сайті або за номерами телефонів +380673517077, +380443617077.
PROPECS (ПРОПЕКС) – професійний контроль шкідників.