Заходи профілактики від шкідників продовольчих запасів
Кожне підприємство стикається з проблемами продовольчої безпеки, які стосуються виробництва, переробки та зберігання зерна та зернопродуктів. Економлячи на захисних і превентивних заходах підприємство втрачає через шкідників близько 20% зібраного зерна. При строгому дотриманні правил приймання, зберігання і переробки зернових, а також систематичному санітарно-гігієнічному контролі, в тому числі і за шкідниками, Ви зможете запобігти втратам с/г продукції і випускати товари хлібної та харчової промисловості високої якості.
Кожен фахівець, який здійснює контроль за шкідливими організмами, повинен знати види кліщів і комах, вміти їх визначати, а також бути обізнаним про місця їх проживання, біологію, знати шляхи зараження продукції і способи боротьби з ними. Адже дана база знань необхідна для вірного вибору методу знищення, засобів, які будуть використовуватися, а також часу проведення обробок для запобігання глобального розмноження шкідників.
Одним з несприятливих показників санітарно-епідеміологічного стану об’єкта є наявність кліщів і комах в продовольчих запаси і місцях їх зберігання. Важливо пам’ятати, що становлять небезпеку не тільки живі шкідники, а й продукти їх життєдіяльності і мертві особини.
Велика кількість магазинів, логістичних центрів, виробничих і складських приміщень заражені шкідниками продовольчих запасів, які потрапляють всередину на одязі або взутті персоналу, при транспортуванні, з пакувальним матеріалом під час прийому продукції або сировини. Також комахи можуть самі пробиратися в приміщення в пошуку їжі і укриття. Тому заходи профілактики від шкідників продовольчих запасів грають важливу роль в створенні умов, які будуть перешкоджати активному розмноженню членистоногих.
Основні заходи профілактики від шкідників описані нижче.
- Дотримуйтесь встановлених температурних режимів зберігання продукції, а також технології його переробки.
- Підтримуйте приміщення в чистоті, регулярно здійснюйте прибирання скупчень пилу, продуктів та іншого сміття за дверима, під сходами і в кутах.
- Підходьте до облаштування виробничих та складських приміщень раціонально. Вони повинні бути з хорошою вентиляцією, стіни і підлога – гладкі і без тріщин. Дотримуйтесь вимог щодо оснащення складів і техобладнання.
- Ретельно очищайте місця, які звільнилися після вивезення кожної партії.
- Тримайте транспортні засоби та тари для зберігання в чистоті.
- Дотримуйтесь правил підготовки складів до приймання сировини або продукції, їх зберігання та реалізації.
- Продукцію на складі варто розміщувати так, щоб був легкий доступ для систематичних обстежень.
- Проводьте генеральну очистку всього складського приміщення від пилу і сміття не менше одного разу на рік.
- Під час прийому продукції на зберігання проводьте ретельний контроль її стану.
- Зберігайте заражені продукти до знезараження в окремому приміщенні.
- Проводьте ентомологічні експертизи запасів і місць їх зберігання щомісяця.
- Встановіть інсектицидні лампи і липкі феромонні пастки для комах, які будуть постійно діяти.
Якщо Ви виявили шкідників на своєму підприємстві – звертайтеся до професіоналів компанії PROPECS (Пропекс). Ми допоможемо визначити вид шкідника за допомогою якісної ентомологічної експертизи і після цього надамо професійні послуги фумігації. Замовити фумігацію Ви можете на сайті або за номерами телефону +380673517077, +380443617077.