Шкідники сухофруктів: ТОП 3 найпоширеніші види вогнівок
З браком часу та постійною зайнятістю українці поступово переходять на швидке харчування, і, замість шкідливих фаст-фудів, у якості перекусів обирають здорові снеки. Завдяки світовим трендам на здорове харчування, споживання снеків поступово збільшується, відповідно, збільшуються продажі горіхів і сухофруктів.
До вибору складових злакових батончиків або мюслів необхідно підходити відповідально, адже існує чимала загроза їх забруднення шкідниками.
Пропонуємо детальніше ознайомитися з ТОП 3 найпоширеніших видів шкідників сухофруктових виробів.
Серед вогнівок найбільш поширені шкідники сухофруктів – це південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella Hb.), сухофруктова вогнівка (Ephestia cautella Wlk.) та зернова вогнівка(Ephestia elutella Hb. ).
Знання біології та особливостей розвитку цих шкідників дозволять вберегти продукцію від небажаних гостей.
Південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella Hb.)
Імаго: Довжина тіла метелика становить 7-9 мм, розмах крил – 13-20 мм. Метелик вирізняється характерним малюнком. Передні крила біля основи на 1/3 білувато-жовті, а далі до вершини – іржаво-охристі з домішкою бурого кольору й двома свинцево-сірими поперечними перев’язами. Задні крила сірувато-білі з коричнюватим зовнішнім краєм.
Плодючість самиці: 150-250 яєць.
Умови розвитку: Одне покоління розвивається за температури 20 °С в середньому 62 доби, при температурі 25 °С – 33 доби, 30 °С – 30 діб. Оптимальна температура для розвитку становить 28-32 °С. Нижній температурний поріг розвитку становить 14 °С. Не витримує низьких температур.
Південна комірна вогнівка поширена повсюдно. Завдає шкоди не тільки сушеним овочам і фруктам, а й пошкоджує борошно, зерно, крупу, прянощі, бакалійні та кондитерські вироби.
Сухофруктова вогнівка (Ephestia cautella Wlk.)
Імаго: Метелик має довжину тіла 8-10 мм, розмах крил від 15 до 22 мм. Очі чорного кольору з жирним блиском, вусики жовтувато або темно-сірі, можливий слабкий золотистий блиск. Голова має темно-сіре забарвлення зі світлими та бурими вкрапленнями. Крила темно-сірі або сіро-охристі, з сірувато-білими крапками.
Плодючість самиці: 350 яєць протягом всього життя.
Умови розвитку: Для розвитку сухофруктової вогнівки оптимальною є температура 28-32 °С. Відносна вологість близько 60%. Відкладання яєць відбувається на будь-яких поверхнях в приміщенні. Розвиток личинок відбувається з липня по квітень.
Особливу шкоду наносять продуктам не імаго, а личинки. Вони значно псують різні горіхи, сухофрукти, зерно та інші запаси рослинного походження.
Зернова вогнівка (Ephestia elutella Hb.)
Імаго: Метелик з довжиною тіла 6-8 мм та розмахом крил 12-17 мм. Передні крила мають сіро-попелясте забарвлення з світлішими або темнішими чешуйками, іноді досягають іржаво-червоного відтінку до вершини. Задні крила мають світло-сірий або брудно-сірий колір.
Плодючість самиці: від 60 до 140 яєць.
Умови розвитку: За температури 23-25 °С розвиток яйця становить 3-5 днів, а при зниженні температури до 13 °С – 15-17 днів. Повний цикл перетворення залежно від температури відбувається за 44-90 днів. Старші личинки, що зимують, досить стійкі до холоду, адже витримують температуру -12 °С 25-30 днів.
Харчуються личинки борошном, крупами, запасами зерна, насінням соняшника, сухофруктами, какао бобами, шоколадом, табаком та кавою.
Не варто недооцінювати шкоду, яку завдають шкідники сухофруктів. Для збереження продукції в придатному до споживання стані необхідно проводити заходи боротьби з вогнівками. До основних заходів боротьби відносять профілактичні заходи, термообробку, охолодження, дезінсекцію, фумігацію та зберігання сировини у вакуумному пакуванні. Найбільш ефективним методом є газова обробка, тобто фумігація, яка дозволяє дієво боротися навіть із прихованими формами розвитку комах.
Спеціалісти компанії PROPECS (ПРОПЕКС), також радять підтримувати належний санітарно-гігієнічний стан складів та приміщень, де зберігаються сухофрукти, для попередження зараження продукції шкідниками.