Особливо небезпечні шанувальники круп
Фахівці компанії «PROPECS» надали рекомендації по ефективній боротьбі зі шкідниками круп інформаційно-аналітичному виданню для операторів продовольчого ринку “Мир Продуктов”.
Практично щодня в різних супермаркетах, торгових мережах ми стикаємося з неймовірним асортиментом різних круп, під різними торговими марками. Серед яких, найбільш популярними є: гречана, рисова, ячна, вівсяна, пшенична, кукурудзяна а також ж, різні вироби з них. Співвідношення ціна-якість, завжди знайдуть свого споживача. Однак, все частіше, покупець звертає свою увагу на стан продукції, її товарний вигляд і смакові якості. Усіх цих на перший погляд простих параметрів досягти вельми не просто. Найбільш частою проблемою при зберіганні різних круп, їх фасування і подальшої реалізації, є шкідливі комахи, які відносяться до шкідників хлібних запасів. Ці маленькі і на перший погляд нешкідливі істоти можуть знищити до 30% і більше продукції при зберіганні. Особливо небезпечними слід вважати ті види комах, які проходять стадії свого розвитку в прихованій формі (всередині зерна) і виявити певний час зараженість комахами не озброєним поглядом практично не представляється можливим.
Одними, з таких найбільш поширених комах є: рисовий (Sitophilus oryzae L.) і амбарний (Sitophilus granarius L.) довгоносики, зернова міль (Sitotroga cerealella Oliv.), Зерновий точильник (Rhizopertha dominica Fabr.), Також це різні види зернівок, які в стадіях яйця, личинки, лялечки та імаго ховаються всередині зерна від нашого погляду.
Як це відбувається, наприклад: самка рисового довгоносика після запліднення її самцем в зернятку рису вигризає невелике заглиблення за допомогою ротового апарату, який розташований на кінці довгої головотрубки. Після чого відкладає в це поглиблення яєчко, зверху закупорює його спеціальним секретом, який незабаром твердне і утворює пробочку. Через тиждень, з яйця вилупиться личинка, яка буде активно харчуватися вмістом зернівки, виїдаючи основну масу, ендосперму зерна. Зернятко, звичайно ж, уражено, хоча зовні, ми цього не бачимо. Крім усього іншого, в процесі життєдіяльності личинки в зернятку залишаються шкурки після її линьок, екскременти, сечова кислота, що, безсумнівно, впливає на смакові якості продукції. Коли личинка так би мовити, нагулює тіло, знищивши більше половини зернятка, вона перетворюється в наступну стадію – лялечку. Через тиждень з лялечки народжується жук (імаго) і вже через кілька діб покрови жука зміцніють, і він прогризає оболонку зернини. Тільки після цього ми б’ємо в дзвони і шукаємо причини.
В результаті чого, основний характер претензій до постачальника продукції пов’язаний, як правило, з цим явищем. Наприклад, рис був упакований і доставлений до яскравих полиць супермаркетів, без явних ознак комах всередині упаковки, однак, за сприятливих умов зберігання (вологості і температури) незабаром шкідники масово показувалися назовні. Вживати такий продукт при високому ступені зараженості, вже не має сенсу, так як розвиток шкідливих комах негативно впливає на запах і смакові якості продукції. Насправді перелік небезпечних факторів, які можуть бути викликані шкідниками хлібних запасів, неймовірно великий, що пов’язано не тільки з пошкодженням продукції, а й поширенням різних інфекційних захворювань.
Що ж робити і як уберегти продукцію від шкідників?
У першу чергу необхідно здійснювати своєчасний вхідний контроль продукції, особливо імпортного походження з проведенням ентомологічної експертизи. Так як своєчасне виявлення комах і їх видового складу дозволить визначити правильний метод боротьби з досягненням необхідної ефективності. Також, необхідно проводити періодичні дезінсекційні заходи (ліквідація комах) за допомогою різних методів і засобів дезінсекції, включаючи фумігацію (метод дезінсекції за допомогою застосування речовин знаходяться в газоподібному стані). Це і застосування феромонних пасток для вилову різних видів комах з метою постійного моніторингу, що є абсолютно безпечним способом ліквідації, наприклад вогнівок, які є дуже частими гостями супермаркетів. Застосування електричних приладів (інсектицидних ламп) з електричною решіткою і липким екраном, що особливо актуально на сьогоднішній день.
Дуже важливо стежити за чистотою в складських і виробничих приміщень і не допускати залишків сировини чи продукції. Необхідна чистка та профілактика різних споруд та обладнання, де можуть ховатися шкідливі комахи на різних стадіях розвитку. Це і підготовка території підприємств, на що як правило, не всі звертають увагу: смітна рослинність, залишки продукції, скупчення різного сміття і т.д. Все це необхідно ліквідувати, перш ніж проводити дезінсекцію території і зовнішньої частини приміщень.
Слід зазначити, що тільки комплекс заходів дозволить запобігти від нежданих крихітних гостей, здатних завдати величезні неприємності Вам і Вашим партнерам. Для запобігання їх проникнення і мінімізації ризиків необхідна розробка індивідуальної для підприємства програми контролю і превентивних заходів. З метою ефективного контролю і вирішення вищевказаних завдань.
Фахівцями «PROPECS», розроблена програма комплексної боротьби з шкідниками, заснована на сучасних міжнародних стандартах якості із застосуванням сучасного обладнання і технологій. Дана програма ґрунтується на застосуванні біологічних, фізичних, хімічних та інших методів боротьби зі шкідниками для максимальної їх ліквідації. Це і комплекс санітарно-гігієнічних заходів на виробництві з проведенням навчання персоналу замовника у сфері контролю шкідників.
Команда PROPECS розробила і впровадила програму контролю – індивідуально для Вашого підприємства, з ретельною оцінкою ефективності заходів відповідно до міжнародних стандартів якості і безпеки, а також надає послуги в сфері контролю шкідників (PEST CONTROL) на високому професійному рівні.
No comments