Чим загрожують шкідники аграрному сектору і харчовим підприємствам України?

Чим загрожують шкідники аграрному сектору і харчовим підприємствам України?

Директор компанії «PROPECS» Денис Петрович Середняк, дав інтерв’ю журналу «Грушевського 5», як фахівець в області інтегрованого контролю шкідників. Основна тематика обговорення була загроза шкідників в аграрному секторі та сучасні методи боротьби з ними.

«Україна в десятці найсильніших аграрних країн світу. Ми експортуємо зернові на найперспективніші ринки! Тому, вкрай важливо допомогти аграріям не тільки виростити, а й зберегти продукцію », – пояснює Денис Середняк, керівник компанії «PROPECS», яка пропонує послуги у сфері інтегрованого контролю шкідників.

Ми розпитали Дениса, як фахівця в сфері захисту с / г продукції, про те, що залишається за кадром для простого українського споживача.

 

Розкажіть чому такий важливий аудит для виробничих підприємств і чим загрожують шкідники аграрному сектору України? Денис, чи дійсно проблема шкідників несе загрозу, про яку Ви говорите?

Так, дійсно на сьогоднішній день в аграрному секторі існують проблеми при зберіганні зернових. Зібрати врожай – це одне. Інше, вміння правильно його зберегти. Наприклад, через шкідників хлібних запасів щорічно втрачається 5-10%, а іноді і до 30% врожаю при зберіганні. Існує безліч різних способів і методів захисту від шкідливих організмів. Однак, істотно зменшити втрати врожаю, можна за допомогою використання фумігантних пестицидів.

Фумігація – один з найефективніших методів дезінсекції, враховуючи особливі властивості газоподібних речовин. Розумієте, будь-які резервуари для зберігання зернових: елеватори, складські приміщення, або транзитні об’єкти при транспортуванні (контейнери, трюму морських суден, вагони), підлягають обов’язковій фумігації при виявленні шкідників, особливо карантинних об’єктів. Цей метод дозволяє усунути шкідливих комах і кліщів.

Основне завдання в аграрному секторі зернових – зберегти урожай, який зібрали. Це больова точка. Мільйони тонн зернових знищується шкідниками хлібних запасів. Засмучує те, що багато власників елеваторів та інших об’єктів зберігання не розуміють, як можна уникнути втрат. Звикли до старої системи, коли зіпсовані продукти просто утилізували. Але, якщо ми, наприклад, говоримо про втрати врожаю в рамках держави – то і цифри в рамках бюджету, відповідно. А це мільйони.

 

Що робити, щоб уникнути втрати врожаю?

Наш клієнт, повинен розуміти, що обов’язково необхідний комплекс заходів для збереження врожаю. Це і підготовка приміщень, і процедури фітосанітарії. Для того, щоб був результат, потрібно звертатися до фахівців. Дуже важливо це розуміти. Це своєрідна внутрішня перевірка. Проведення аудиту, відбір проб, виявлення шкідників і ступеня їх зараженості. Потім визначаються методи і засоби для їх усунення. Ми даємо гарантію і якість послуг у сфері PEST CONTROL.

 

Денис, до Вас за допомогою звертаються тільки великі підприємства? Чи є серед клієнтів державні структури? Дрібний бізнес, приватні власники сільських господарств?

До нас звертаються різні категорії клієнтів: великі і дрібні приватні підприємства, державні, оптові склади, торгові мережі, ресторани. Адже проблеми не тільки з продукцією, але і з приміщеннями, в яких вона повинна зберігатися. Ми працюємо з різними клієнтами і впевнено вирішуємо проблеми зі шкідниками.

 

А як це відбувається? Коли проводяться ці роботи? Техніка безпеки дозволяє робити це в робочий час підприємств?

У нас дуже серйозний підхід до вимог техніки, особистої та громадської безпеки. Всі препарати, які ми використовуємо, обов’язково мають всю необхідну дозвільну документацію. Дуже часто такі роботи проводяться у вихідні та святкові дні: Новий Рік, Різдво, Великдень, травневі свята. Це дні, коли підприємства зупиняються і чекають нас для виконання різних дезінфекційних робіт. Багато моїх техніків вже багато років поспіль в сімейні та довгоочікувані свята знаходяться на виконанні таких робіт і часто я разом з ними. Вони розуміють важливість процесу, і для мене це – показник рівня професіоналізму. Наша команда – моя гордість. Основні особисті якості наших співробітників будуються на цілеспрямованості, відповідальності, порядності, працьовитості, лідерських амбіціях.

 

Ваші співробітники проходять необхідне навчання  для такої складної і небезпечної для здоров’я роботи?

Звичайно. Зі мною працює професійна команда, яка формувалася не один рік. Це перевірені часом та якісною роботою люди. Кожен співробітник проходить навчання перш, ніж приступити до роботи. Є спеціальні установи, які цим займаються. Це структура у сфері захисту рослин – фітосанітарна служба. Співробітники обов’язково отримують допуски на роботу з пестицидами та агрохімікатами. Це проходження спец курсів і отримання сертифікатів за фахом.

 

Ви допомагаєте проходити компаніям різні міжнародні аудити. Скільки їх було пройдено і гарантуєте ви своїм клієнтам їх проходження?

Гарантуємо. Нами було пройдено сотні аудиторських перевірок і лише дві з них – з незначними зауваженнями. Для нас це буде особиста поразка, якщо ми з чимось не впораємося. Тому, потрібен постійний серйозний підхід і контроль.

 

Ви особисто все контролюєте?

Намагаюся. Для великих виробничих компаній проходження аудиту дуже важливо. Якщо вони не отримують сертифікат, вони не можуть реалізовувати свою продукцію на зовнішні ринки.

 

Денис, як давно Ви працюєте в цій сфері та з чого починався Ваш шлях?

У сфері боротьби з шкідниками я працюю вже близько 10 років. Ще студентом, стажувався і працював в Головній державній інспекції з карантину рослин. Вже тоді мені був дуже цікавий фумігаційний відділ. Я займався особливо небезпечними речовинами. Вивчав видовий склад шкідників. Потрібно було розбиратися хто вони, як з ними боротися. Є такі види шкідливих комах, які можуть винести будь-які норми препаратів, якщо їх неправильно використовувати. Мені подобається долати складні завдання, вивчати щось нове. Напевно, саме тому я тут. Робота для мене – і хобі, і бізнес, і задоволення.

 

У чому унікальність Вашої компанії? Є щось, чого не робить жодна компанія в Україні, крім Вашої?

«PROPECS» – унікальний і абсолютно новий проект, в якому ключова роль належить науці і бізнесу. Якщо до мене звертаються елітні «харчовики», значить ми попереду серед наших конкурентів на ринку. Один з найважчих тендерів, який ми виграли, проводила одна з найбільших кондитерських компаній, не можу назвати бренд з коректних міркувань. Вони тестували з року в рік різні компанії. Але, залишилися тільки ми тому, що наші слова ніколи не розходилися з ділом. Нас рекомендували іншим і для нас ці рекомендації – стимул і далі надавати максимально високий рівень послуг.

 

Всі процеси контролюються в центральному офісі компанії. У нас організований багатоступеневий контроль роботи техніків. Кожен технік веде спеціальну документацію щодо шкідників.

 

З шкідниками, яких привозять туристи з інших країн, теж боретеся?

Звичайно! Більше того, люди часто привозять з інших країн такі організми, наприклад комах, які там можуть не подавати ніякої небезпеки, а у нас вони можуть перетворитися в карантинний вид. Це так звані інвазійні види. Коли такі види потрапляють в інше середовище проживання, вони становлять велику небезпеку. Завозять їх найчастіше з речами, коли їдуть з відпочинку, із сировиною, з продуктами, з товарами. Ці комахи дуже небезпечні, і з ними боротися вкрай важко. Але, Ви собі не уявляєте, яке це  професійне задоволення від того, що ми можемо і справляємося з цією роботою.

 

З яких країн туристи найчастіше привозять небезпечних шкідників?

Насамперед, це країни південно-східної Азії. Європа, наприклад, ретельно стежить за процедурами карантинних заходів. Це не означає, що люди, які поїдуть відпочивати до Туреччини,  не привезуть із собою шкідників. Вони потрапляють до речей, чи продуктів харчування. На моїй пам’яті було з десяток виїздів, коли люди поверталися з відпочинку, дзвонили і просили позбавиться від незнайомих і незрозумілих комах.

 

І що Ви робили в цьому випадку?

Проводили профілактику. Розбиралися, звідки приїхали люди, звідки могли привезти шкідника. Ви ж розумієте, що це квартирний будинок і просто так дезінсекцію не провести. Потрібно попередити сусідів, щоб вони виїхали на певний час, так як хімікати можуть проходити через вентиляційні системи. У приватних будинках простіше.

Чому в «хрущовках» бувають періодично такі проблеми? Тому, що не можуть належним чином провести профілактику.

 

Який, на – Вашому, найуспішніший проект?

Розумієте, проект може бути успішним з точки зору значної рентабельності, але він може бути не цікавим для нас в плані роботи. Мені цікаві проекти, де є об`єкти, які не відповідають сьогоднішнім вимогам, елеватори, які взагалі практично не реабілітовані. Зараженість там неймовірна, залишки звідти роками нікуди не утилізуються. Повірте, ніхто не хоче зв’язуватися з такими проектами, а ми беремося. Тому, що це успішний проект для нашої компанії.

 

Якою Ви бачите компанію в майбутньому?

Ми – українська компанія і будуємо свій бізнес в Україні і в Європі. Ми вже обмінюємося досвідом з деякими іноземними компаніями. Нас вже часто запрошують на аудити. Безумовно, наша компанія з амбіціями. У найближчому майбутньому, ми хочемо стати великим холдингом у сфері харчового, ветеринарного та фітосанітарного спрямування. Це робота з найбільшими агрохолдингами, компаніями з виробництва продуктів харчування (кондитерського, молочного, м’ясного, бакалійного та інших напрямів). Тоді, у нас безумовно не буде конкурентів, хоча роботи достатньо для всіх.

Автор: Наталія Павлова

Share on VKShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter