Боротьба з мухами на харчових підприємствах

З настанням спекотних літніх днів стає актуальною боротьба з мухами на харчових підприємствах. Ці дзижчащі шкідники – щось більше, ніж просто подразники. Вони є переносниками хвороботворних організмів E. coli, Salmonella, Staphylococcus та інших. Кожен раз, коли муха приземляється, вона поширює вищезгадані бактерії і забруднює продукти, які виробляються підприємством і обладнання. Залежно від того, де відбувається забруднення, присутність мух може наражати на небезпеку людей, що вживають цю їжу.

Забруднення харчових продуктів та обладнання, беззастережно, є найбільшою проблемою, яку мухи становлять для підприємств харчової промисловості. Але існує ще одна проблема – проходження аудиту. Аудити третіх сторін і регулюючих органів приділяють підвищену увагу програмам по боротьбі зі шкідниками, заснованим на оцінці ризику. Таргани, гризуни та інші шкідливі організми, з якими часто стикаються підприємства харчопрому, є нічними, що робить їх непомітними під час повсякденних операцій. Мухи – повна протилежність. Велику частину часу вони перебувають в повітрі і активно літають, чим привертають до себе увагу аудиторів і посадових осіб регулюючих органів. Тому боротьба з мухами повинна здійснюватися професіоналами дезінфекційної справи.

Для підприємств харчової промисловості найбільш ймовірними винуватцями проблем, пов’язаних з літаючими шкідниками, будуть домашні, зелені і сині м’ясні мухи. Вони являють собою реальну небезпеку, з якою необхідно боротися в рамках програми по боротьбі з шкідниками.

боротьба з мухами на харчових підприємствах

Дорослі особини мух можуть прожити до 1,5 місяця – цього більш ніж достатньо, щоб створити цілу армію літаючих шкідників. За своє життя вона відкладає від 800 до 1200 яєць. Проста математика покаже, як швидко відносно невелика проблемка з мухами може стати основною проблемою переробного підприємства.

Мух приваблює в основному дві речі: тепло і запах. Тепло сигналізує про оптимальні умови життя і розмноження, а запах притягує їх до потенційних джерел їжі.

Єдиною метою мухи в житті є відтворення. Оптимальна для цього температура становить від 25 до 30 ⁰С, тому мухи будуть шукати цей температурний діапазон. Летючими атрактантами для цих комах є як хороші для людини, так і погані запахи. Мухи володіють незвичайною здатністю розпізнавати ці запахи з великих відстаней, іноді вони досягають до 8 кілометрів. Тому подумайте на тим, що розташоване в найближчому радіусі до підприємства. Якщо від вашої діяльності виходить привабливий для мух запах, вони можуть потрапити до Вас з природних місць розмноження, очисних споруд і ферм.

Інтегрована боротьба з шкідниками не є новинкою для більшості фахівців, що працюють у переробній галузі, але є найбільш ефективним способом вирішення більшості проблем, пов’язаних з шкідливими організмами. Компанія PROPECS (Пропекс) надає послуги з контролю шкідників на підприємствах харчової та переробної промисловості, с/г комплексах, сегменту HoReCa і торгових майданчиках. У своїй роботі наші професіонали використовують сучасні методи і способи, а також дозволені сертифіковані препарати для ліквідації шкідників.

Ось кілька порад, як запобігти проникненню мух на підприємство:

– встановіть на двері екрани з сітки або пластикові стрічкові бар’єри, дверні ущільнювачі;

– встановіть москітні сітки на вікна;

– поясніть співробітникам важливість тримати закритими двері, рампи, коли вони не використовуються;

– встановіть інсектицидні пастки PROPECS Light від комах з липким екраном, якщо на Вашому підприємстві є відкрита виробнича лінія, продукти або сировина;

– загерметизуйте отвори;

– стежте за чистотою приміщень.

Пам’ятайте, немає ніякої срібної кулі для проблем з мухами. Вони будуть унікальними на кожному об’єкті в залежності від виробленої продукції, використовуваних процесів і навколишнього середовища. Щоб найкраще захистити своє підприємство, працюйте з досвідченим підрядником послуг по боротьбі зі шкідниками, щоб усунути специфічні ризики, що існують на Вашому підприємстві. Такий комплексний, індивідуальний підхід до вирішення проблем, пов’язаних з мухами, забезпечить відповідність стандартам аудиту, і, що найголовніше, продукт, який Ви виробляєте, буде залишатися безпечним від потенційного забруднення.

Share on VKShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter