Безпека харчових продуктів: дезінфекція та санітарія

Одним з найважливіших напрямків безпеки харчових продуктів є дезінфекція та санітарія. Бактерії та інші шкідливі організми найчастіше присутні на поверхнях, обладнанні, руках Ваших співробітників, продуктах харчування тощо. Це означає, що важливо, щоб всі хто контактує з харчовими продуктами вживали запобіжні заходи для зменшення ризику можливого зараження бактеріями, особливо перехресного забруднення.

Найкращий спосіб уникнути перехресного забруднення та зменшити ризик захворювання – це правильно очистити всі поверхні, посуд, руки та обладнання, які контактують з їжею та продуктами.

Що ж важливо при дотриманні чистоти? Нижче наведено декілька порад, на які варто звертати увагу:

Миття рук

Перше, що потрібно зробити перед тим, як будь-хто обробляє їжу або працює з продуктами – правильно вимити руки. Це означає не просто промити руки під водою або витерти рушником, найкращий спосіб зменшити ризик перехресного забруднення – це правильно очищати руки.

Гарна гігієна рук є важливим кроком практичної безпеки харчових продуктів. Варто повісити Інструкцію з миття рук біля кожного вмивальника та в кожній вбиральні, а також оснащати їх антибактеріальними дезінфікуючими засобами.

Як альтернативу, можна використовувати стерильні одноразові рукавички під час роботи з продуктами, однак їх потрібно змінювати при роботі з різними видами продуктів харчування.

Санітарна обробка

Одним із способів знищення бактерій та мікроорганізмів є дезінфекція. Дезінфікуючі хімічні речовини застосовуються після очищення і залишаються на обладнанні та поверхнях, щоб забезпечити бар’єр між поверхнями та бактеріями. Під час використання дезінфікуючого хімікату для харчових підприємств важливо спочатку переконатися, що його безпечно використовувати. Для цього варто не використовувати хімічні речовини самостійно, а звернутись до спеціалістів, які враховуючи специфіку Вашого підприємства, підберуть найбільш ефективні та органічні засоби для проведення дезінфекції.

Термічна обробка продуктів харчування

Під час парової обробки деяких продуктів харчування знижується ризик розвитку шкідливих мікроорганізмів. Однак буває, що миття продуктів приносить більше шкоди, ніж користі. М’ясо, включаючи сиру птицю, – це той продукт, який ніколи не слід мити. Незважаючи на те, що бактерія кампілобактер, одна з найпоширеніших причин харчового отруєння, часто зустрічається на сирій птиці, під час промивання, бактерії легко переносяться на інші поверхні. Найкращий спосіб захистити себе та інших від цієї поширеної бактерії – ретельно варити курку, що знизить кількість бактерій до безпечного рівня.

Якщо мова йде про продукти, яку слід промивати перед вживанням, переконайтесь, що Ви використовуєте чисте обладнання. Якщо миєте продукти в мийці, спочатку переконайтесь, що мийка чиста.

Утилізація сміття

Ще одне питання, яке безпосередньо стосується чистоти та безпеки харчових продуктів – це ефективне вивезення сміття. Утримання сміття окремо від харчових продуктів та подалі від поверхонь та обладнання є надзвичайно важливим для зменшення ризику зараження.

Це означає зберігати сміттєві контейнери в чистоті та підтримувати порядок на місцях для сміття, а також регулярно його вивозити. Потрібно не допускати переповнення сміттєвих баків.

Боротьба зі шкідниками

Зараження шкідниками – серйозне проблема на кухнях закладів харчування та інших підприємств, оскільки шкідники швидко і найчастіше несвідомо поширюють шкідливі бактерії. Якщо виявлено зараження шкідливими організмами, Ви повинні вжити всі заходів для усунення проблеми, а потім запобігти її повторній появі.

Тому важливо не лише дотримуватись правил безпеки при роботі з харчовими продуктами, але й звертати увагу на можливі шляхи проникнення шкідників. Загерметизувати можливі шляхи проникнення гризунів, повісити антимоскітні сітки, слідкувати за закриттям воріт, дверей та вікон без необхідності тощо.

Безпека харчових продуктів: дезінфекція та санітарія

Спеціалісти нашої компанії використовують сучасне обладнання та засоби для проведення дезінфекційних робіт. Поява небезпечних бактерій, вірусів та грибів є доволі частою та несподіваною для виробників проблемою, на яку потрібно швидко та невідкладно реагувати. Фахівці дезінфекційної справи «PROPECS» (Пропекс) проводять інспекцію об’єкту на предмет визначення шкідливих мікроорганізмів та збудників інфекцій, визначають видовий склад шкідника та бактерій та приймають швидке рішення щодо методів і засобів знищення шкідників для ефективного вирішення Вашої проблеми. Професійна дезінфекція доступна для замовлення за номерами телефону +380673517077, +380443617077.

Share on VKShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter