У харчовій промисловості якість боротьби зі шкідниками є обов’язковою. Зараження гризунами, комахами та іншими шкідливими організмами може поставити під загрозу Ваш продукт, а також репутацію Вашого бізнесу. Адже ніхто зі споживачів не хоче виявити в продукті те, що не вказано на етикетці.
Боротьба зі шкідниками на підприємствах харчової промисловості вимагає особливої уваги, щоб методи захисту не загрожували безпеці харчових продуктів. Щоб краще боротися з комахами і гризунами, дотримуючись при цьому екологічних потреб харчового підприємства, Вам необхідно застосовувати принципи комплексної боротьби зі шкідниками (IPM – Integrated pest management).
Програма комплексної боротьби зі шкідниками успішна через впевненість в тому, що боротьба – це регулярний процес, а не разова дія. Запобігти зараженню шкідниками можна усуваючи його першопричини – доступ до їжі, води та укриття.
На практиці програма інтегрованої боротьби зі шкідниками є безперервним циклом з 7 важливих кроків.
1 крок: Інспекція
Основою ефективної програми інтегрованої боротьби зі шкідниками є графік регулярних інспекцій. Ці інспекції повинні бути зосереджені на областях, де найбільш вірогідна поява шкідників – прийомних доках, складських приміщеннях, кімнатах відпочинку співробітників, місцях недавніх розливів інгредієнтів і т. д. Важливо виявити будь-які потенційні точки входу, джерела їжі і води, або зони укриття, через які можуть виникати проблеми зі шкідниками.
2 крок: Профілактичні заходи
Оскільки регулярні інспекції виявляють вразливості в Вашій програмі боротьби зі шкідниками, прийміть профілактичні заходи для їх усунення, перш ніж вони викличуть реальну проблему. Однією з найбільш ефективних профілактичних заходів є герметизація потенційних точок проникнення шкідників, які були виявлені в ході інспекцій. Контроль за потенційними точками проникнення усуває можливі джерела, тим самим зменшує кількість шкідників.
3 крок: Ідентифікація
Різні шкідники ведуть себе по-різному. Щоб більш ефективно знищити гризунів або комах з найменшим ризиком спричинення шкоди оточуючим, необхідно визначити проблемні види. В цьому Вам допоможе ентомологічна експертиза, яку Ви можете замовити у компанії PROPECS (ПРОПЕКС). Адже професійний контроль шкідників починається з їх правильної ідентифікації.
4 крок: Аналіз
Після правильного визначення шкідливого організму, необхідно з’ясувати причину його знаходження на Вашому об’єкті. Чи присутні залишки їжі, або ж якесь накопичення вологи, яке може приваблювати його? Чи є запахи в приміщенні? Яким чином шкідники потрапляють всередину – через вікна, щілини в стінах або дірки в підлозі? Можливо, поставки товару були уражені? Відповіді на ці питання приведуть до вибору кращих методів захисту.
5 крок: Вибір методів контролю
Використовуйте правильні методи контролю шкідників, враховуючи особливості місць, де буде проводитися дератизація, дезінсекція, дезінфекція або фумігація. А також використовуйте препарати за інструкцією і суворо за призначенням. Комплексний контроль шкідників передбачає комбінацію методів захисту, при цьому не піддаючи ризику безпеку харчових продуктів, нецільових організмів і навколишнє середовище. Крім цього, Ви побачите більш високий показник боротьби з шкідниками під час аудиту.
6 крок: Моніторинг
Оскільки боротьба зі шкідниками є безперервним процесом, постійний моніторинг ситуації на Вашому об’єкті може захистити від зараження шкідниками і допомогти усунути вже існуючі проблеми, якщо вони є. Спеціаліст по пест-контролю відвідує Ваш об’єкт раз в тиждень, в той час як Ваші співробітники знаходяться щодня на роботі. Вони повинні бути проінформовані про проблеми санітарії, які впливають на програму з контролю шкідників, і повинні повідомляти про будь-які ознаки їх активності.
7 крок: Документація
Оскільки програма боротьби зі шкідниками може становити до 20% від загального балу, обов’язково, щоб вона була готова до майбутнього аудиту. Актуальна документація по боротьбі з шкідниками є для аудитора одним з перших ознак того, що Ваше підприємство серйозно ставиться до боротьби зі шкідниками.
Щоб ваша програма боротьби зі шкідниками досягла високого результату, звертайтеся до професіоналів по пест-контролю. Відкрите спілкування і співробітництво між Вами, Вашим персоналом і Вашим підрядником роблять програму успішною. Переваги – менше головного болю, більш безпечні продукти і кращі результати аудиту.
PROPECS (ПРОПЕКС) – професійний контроль шкідників