Належна гігієнічна практика (GHP) на підприємстві

Кожне підприємство на своєму шляху прагне до успіху. Основною і найголовнішою його складовою є дотримання високої гігієни та санітарії на всіх етапах виробничого процесу, тобто належна гігієнічна практика (GHP). Отримання харчових продуктів високої якості може бути реалізоване тільки при чіткій організації санітарно-протиепідемічних заходів. В їх основу закладено забезпечення санітарного стану складських і виробничих приміщень об’єкту, водопостачання, належної роботи каналізації, устаткування та холодильних камер, дотримання працівниками правил особистої гігієни, організація лабораторного контролю. Також є необхідність в забезпеченні виробництва необхідними засобами для дезінфекції, місцями для миття рук, пам’ятками щодо дотримання правил особистої гігієни, організації належного прибирання приміщень, комплексом професійної дератизації та дезінсекції. Належна гігієнічна практика на підприємстві має на меті виключити ймовірність потраплянні в готову продукцію сторонніх включень, починаючи від механічного забруднення, мікроорганізмів, комах, гризунів, що є наслідком порушення правил гігієни, до неякісного прибирання приміщень або застосування поганої води. Розв’язати дану проблему допоможе чітко організований внутрішньовиробничий контроль на підприємстві із дотриманням санітарно-гігієнічних норм та правил. Наприклад, коли необхідно мити та дезінфікувати руки, як проводити їх гігієну. Нижче Ви можете ознайомитись з 7 правилами миття рук та донести цю інформацію до персоналу:

  • Перед початком роботи та після перерви;
  • Після відвідування туалетної кімнати;
  • Після прибирання, після миття та дезінфекції обладнання;
  • Після “брудної” роботи (робота з харчовими відходами або залишками продукції, на складі сировини та інгредієнтів …);
  • Після куріння;
  • Після кашляння або чхання в руку;
  • Коли Ви відчуваєте, що руки забруднилися.

належна гігієнічна практика GHP на підприємстві

Для підтримки належного санітарного стану Вашого підприємства необхідно робити гігієну простою та зручною, а також докладати максимум зусиль і коштів. Так, дезінфікуючі засоби складають значну частину бюджету, але вони, в свою чергу, відіграють визначну роль у підвищенні рівня безпеки персоналу, продукції та клієнтів.

Також важливим аспектом належної гігієнічної практики GHP, яка входить основні критерії системи НАССР є контроль шкідників, який дозволяє поетапно проводити первинну інспекцію об’єкта і визначити небезпечні фактори, пов’язані зі шкідливими організмами на всіх етапах виробничого циклу продукції, включаючи обробку, переробку, зберігання та її реалізацію.

Завдяки впровадженню системи інтегрованого контролю шкідників (СІКШ), побудованої на принципах HACCP від компанії PROPECS (Пропекс), підприємство отримує такі переваги:

  • довіру споживачів і органів сертифікації, а також формування репутації як виробника безпечної продукції;
  • формування лояльності клієнтів до товарів за рахунок підтримки чистоти на Ваших об’єктах;
  • усунення бар’єрів в торгівлі на європейському та міжнародному ринку і проблем взаємного визнання результатів оцінки відповідності в галузі безпеки харчових продуктів;
  • підвищення конкурентоспроможності продукції підприємства в силу наявності визнаного на міжнародних ринках сертифіката.
Share on VKShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter